ikan....

     Bila time cuti ni la baru bole pi cari ikan segar. Ikan segar yg betul2 segar. Ceta bab segar ni kalau aku beli ikan kat market pun aku memang akan belek ikan tu betul2. Pastikan mata ikan tu dok segar lg. Kalau biji mata pun dah tenggelom tu sure dah x segar. Satu lg selak insang. Kalau insang ikan tu dok berlendir lg.....tu ikan baru la.
    Kalau pi kat tempat org pi ke laut plak pun ada jugak caranya. Org pi kelaut ni x pi kelaut selalu mcm pi ofis. Kalau pi selalu pun ikan xdak selalu. Kalau langit tu ada awan yg berwarna merah......ttu tandanya ada udang. Kalau yg pi ke laut tu akan ada udang banyak la.
     Pernah dengar istilah air mati. Air mati ni air kat laut tu x bergerak la kut. Tp time air mati ni org x pi kelaut. Time bila yg ikan banyak. Time air pasang ataupun air besar baru la org pi kelaut. Bila tarikh tu? Tarikhnya ialah 26,27,28,29,30 dan kdg2 1hb. Tarikh yg lain ialah 13,14,15,16 dan 17hb. Time ni la org yg pi kelaut akan pi kelaut. Time ni air ada banyak kat laut. Kiranya senang la kalau nak buat keja. Kalau time air mati tu ada masanya akan jd air timpas. Air timpas ni air kering langsung. Kalau dok kat tepi pantai tu bole nmpk la akan ada selut yg banyak kat tepi pantai. Kalau selut yg banyak mcm ni sure la agak susah la perahu pun nak bergerak keluar dr pantai. Sbb tu la depa x pikelaut tuh.
     So apa yg depa buat time 20 hari lg tu. Sbb dah 10 hari sj yg pi kelaut. Time x pi kelaut tu la depa akan perbaik jala yg rosak. Time ni la kalau nak jemur ikan.
     Kalau ikan kembung tu....kalau ikan yg baru naik dr laut, kulit ikan tu akan berlendir. Ada jugak pendapat kalau masak ikan tu kena buh asam supaya x hanyir. Kena basuh pun dgn asam dan garam. Tp aku xmau la kalau ikan yg segar bugar pun dok basuh dgn asam garam. Sbb jd tawar dan hilang rasa segar dr laut. Kalau ikan yg x berapa elok tu memang patut la kalau nak rendam dgn asam garam tuh.

Comments

Popular posts from this blog

tailo atau taiko...

syabas bete....

jong jong inai