kegunaan asam sunti
asam sunti ni kalau kat rumah aku,aku bubuh dlm acar limau,masak acheh dgn pais ikan sj.
MASAK ACHEH
ikan kayu seekor yg sedang,bawang merah 5 ulas,asam sunti 10 keping,asam limau,asam belimbing buluh segar,cili padi secukup rasa
CARA MEMBUATNYA:
kisar bawang merah,cili padi dan asam sunti.tumis dgn minyak ckit sj.kemudian perah air asam limau.lepas tu masukkan ikan.kalau nak cair/pekat pun boleh.
PAIS IKAN
isi anak ikan bunga air(ikan yg kecil la),nyior yg lembut sama mcm buat inti,cili padi,jintan manis,asam sunti,bawang merah,buah belimbing buluh segar,daun kunyit/daun kaduk,daun pisang utk balut.
CARA MEMBUAT:tumbuk jintan manis sampai halus.tumbuk sekali asam sunti,bawang merah dan cili padi.masukkan nyior.tumbuk lg.masukkan garam.gaul dgn ikan.masukkan daun kunyit yg di potong halus.lepas tu balut dgn daun pisang.kemudian bakar atas api yg kecil.letak minyak ckit sj supaya x melekat.
MASAK ACHEH
ikan kayu seekor yg sedang,bawang merah 5 ulas,asam sunti 10 keping,asam limau,asam belimbing buluh segar,cili padi secukup rasa
CARA MEMBUATNYA:
kisar bawang merah,cili padi dan asam sunti.tumis dgn minyak ckit sj.kemudian perah air asam limau.lepas tu masukkan ikan.kalau nak cair/pekat pun boleh.
PAIS IKAN
isi anak ikan bunga air(ikan yg kecil la),nyior yg lembut sama mcm buat inti,cili padi,jintan manis,asam sunti,bawang merah,buah belimbing buluh segar,daun kunyit/daun kaduk,daun pisang utk balut.
CARA MEMBUAT:tumbuk jintan manis sampai halus.tumbuk sekali asam sunti,bawang merah dan cili padi.masukkan nyior.tumbuk lg.masukkan garam.gaul dgn ikan.masukkan daun kunyit yg di potong halus.lepas tu balut dgn daun pisang.kemudian bakar atas api yg kecil.letak minyak ckit sj supaya x melekat.
Comments
Post a Comment