baulu raya.

dulu2 mak akan simpan telor ayam kampong utk buat baulu.ada beza la kalau guna telor ayam kg sbb telor ayam yg beli ada banyak air.baulu xmau banyak cecair.tepung kena goreng dulu.telor pun kena timbok dekat tempat panas matahari yg pg punya.kalau matahari tengahari mau masak dgn org yg pukul telor sekali dgn telor.api kena guna api atas bawah.periuk besar tu kena letak bara sabut atas tudung dia.dalam periuk tu pula kena bubuh pasir.acuan baulu tu kena letak atas pasir tu la.ada banyak bunga acuan tu pun.kat rumah aku ada acuan tembaga brg pusaka,bunga buah nenas.cantik jugak tp sapa la sanggup nak buat baulu cara lama tu.dulu2 kalau nak buat kuih karas pun beras kena tumbuk jd tepung dulu.acuan dia buat dr tempurung yg ditebuk lubang.kemarin aku ada tengok kuih loyang yg bunga jd timbul.kalau mak aku buat kalau yg mcm tu dia kt x jadi la.hak sj dia buat bg jd timbul mcm tu.tp dulu mak suka buat kuih kacang dr kacang hijau.sedap jugak.

Comments

Popular posts from this blog

tailo atau taiko...

syabas bete....

jong jong inai